Maggie’s, Leeds

RLP Roles: Quantity Surveyor

Sectors: Healthcare, Projects of Interest

RLP have worked on numerous Maggie’s Centres. Founded in 1996, Maggie’s Centre is a charity that runs on the philosophy that great design can go a long way in increasing one’s quality of life. The Maggie’s Centre in Leeds designed by Heatherwick Studios, the charity’s 26th project, provides free support for cancer patients in and around the Leeds community.

The building’s frame is made from sustainably sourced spruce wood and was built from prefabricated parts. Three mushroom-shaped volumes set on the sloping site, house counselling rooms inside their pod-like centres.

Around them, communal areas including a kitchen, lounge and exercise room unfold under the curving timber gills. Glazed outer walls look over the tree-filled gardens. On the roof, there is a sheltered garden accessible to all. Lime plaster has been applied to the walls for its porous qualities, to help maintain the internal humidity of the naturally ventilated building

The planting scheme uses species native to the woodlands of Yorkshire, including evergreen trees and shrubs and includes 23,000 flowers and 17,000 plants throughout and on top of the building.